כמה חלבון יש בתורמוס, כמה חלבונים יש בתורמוס? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?

רשימת חומצות אמינות שמרכיבות את הDNA

שאלה

מי יודע כמה חלבון יש בתורמוס, כמה חלבונים יש בתורמוס? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?

תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בתורמוס, כמה חלבונים יש בתורמוס? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?

בתורמוס מבושל יש 15.57 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בתורמוס מהווה כ-%52.3 מסה”כ הקלוריות שיש בתורמוס.
 
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של תורמוס:
1 כוס תורמוס מבושל(במשקל 166 גרם): 25.85 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם תורמוס מהווה כ-%31.1 מסה”כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
 
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון התורמוס הוא: 78 (ציון גבוה מ100 מצביע על חלבון מלא ואיכותי).
ציון האיכות מראה כי החלבון בתורמוס איננו שלם ובאיכות בינונית.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
 
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם תורמוס:
Tryptophan – טריפטופן: 0.125 גרם.
Threonine – תראונין: 0.573 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 0.695 גרם.
Leucine – לאוצין: 1.181 גרם.
Lysine – ליזין: 0.832 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.110 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.192 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 0.618 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 0.585 גרם.
Valine – ולין: 0.650 גרם.
Arginine – ארגינין: 1.669 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.443 גרם.
Alanine – אלאנין: 0.558 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 1.669 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 3.739 גרם.
Glycine – גליצין: 0.663 גרם.
Proline – פרולין: 0.635 גרם.
Serine – סרין: 0.805 גרם.
 
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
 
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי צ’יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
 
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע ציון איכות החלבון: Lupins, mature seeds, cooked, boiled, without salt