שאלה
מי יודע כמה חלבון יש בחמאה, כמה חלבונים יש בחמאה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בחמאה, כמה חלבונים יש בחמאה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
בחמאה ללא מלח יש 0.85 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בחמאה מהווה כ-%0.4 מסה"כ הקלוריות שיש בחמאה.
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של חמאה ללא מלח:
1 כוס חמאה (במשקל 227 גרם): 1.93 גרם חלבון.
1 כף חמאה (במשקל 14.2 גרם): 0.12 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם חמאה מהווה כ-%1.7 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון החמאה הוא: 136 (ציון גבוה מ100 מצביע על חלבון מלא ואיכותי).
ציון האיכות מראה כי החלבון בחמאה הינו שלם ובאיכות גבוהה מאוד.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם חמאה:
Tryptophan – טריפטופן: 0.012 גרם.
Threonine – תראונין: 0.038 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 0.051 גרם.
Leucine – לאוצין: 0.083 גרם.
Lysine – ליזין: 0.067 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.021 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.008 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 0.041 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 0.041 גרם.
Valine – ולין: 0.057 גרם.
Arginine – ארגינין: 0.031 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.023 גרם.
Alanine – אלאנין: 0.029 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 0.064 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 0.178 גרם.
Glycine – גליצין: 0.018 גרם.
Proline – פרולין: 0.082 גרם.
Serine – סרין: 0.046 גרם.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי צ'יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע ערכים תזונתיים בחמאה: 01145, Butter, without salt
קישור מידע ציון חומצות אמינו בחמאה: Butter, without salt