כמה חלבון יש בתפוח אדמה, כמה חלבונים יש בתפוח אדמה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?

רשימת חומצות אמינות שמרכיבות את הDNA

שאלה

מי יודע כמה חלבון יש בתפוח אדמה, כמה חלבונים יש בתפוח אדמה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?

תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בתפוח אדמה, כמה חלבונים יש בתפוח אדמה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?

בתפוח אדמה אפוי עם קליפה יש 2.10 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בתפוח אדמה מהווה כ-%8.9 מסה”כ הקלוריות שיש בתפוח אדמה.
 
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של תפוח אדמה:
1 תפוח אדמה גדול (במשקל 299 גרם): 6.28 גרם חלבון.
1 תפוח אדמה בינוני (במשקל 173 גרם): 3.63 גרם חלבון.
1 תפוח אדמה קטן (במשקל 138 גרם): 2.9 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם תפוח אדמה מהווה כ-%4.2 מסה”כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
 
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון התפוח אדמה הוא: 83 (ציון גבוה מ100 מצביע על חלבון מלא ואיכותי).
ציון האיכות מראה כי החלבון בתפוח אדמה איננו שלם ובאיכות בינונית-גבוהה.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
 
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם תפוח אדמה:
Tryptophan – טריפטופן: 0.021 גרם.
Threonine – תראונין: 0.068 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 0.068 גרם.
Leucine – לאוצין: 0.100 גרם.
Lysine – ליזין: 0.109 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.032 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.025 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 0.083 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 0.049 גרם.
Valine – ולין: 0.105 גרם.
Arginine – ארגינין: 0.103 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.035 גרם.
Alanine – אלאנין: 0.064 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 0.490 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 0.358 גרם.
Glycine – גליצין: 0.058 גרם.
Proline – פרולין: 0.064 גרם.
Serine – סרין: 0.076 גרם.
 
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
 
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי צ’יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
 
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע לציון איכות החלבון: Potatoes, white, flesh and skin, baked