כמה חלבון יש בתמר, כמה חלבונים יש בתמרים?

רשימת חומצות אמינות שמרכיבות את הDNA

שאלה

מי יודע כמה חלבון יש בתמר, כמה חלבונים יש בתמרים?

תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בתמר, כמה חלבונים יש בתמרים?

בתמר אחד בודד ללא גלעין מסוג מג’הול יש 0.43 גרם חלבון (משקל תמר: 24 גרם).
בתמר מגהול יש 1.81 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בתמר מהווה כ-%2.6 מסה”כ הקלוריות שיש בתמר.
 
כמות החלבון שבתמר אחד בודד מהווה כ-0.8% מסה”כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
 
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון התמר הוא: 55 (ציון גבוה מ100 מצביע על חלבון מלא ואיכותי).
ציון האיכות מראה כי החלבון בתמר איננו שלם ובאיכות בינונית-נמוכה.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
 
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם תמר:
Tryptophan – טריפטופן: 0.007 גרם.
Threonine – תראונין: 0.042 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 0.045 גרם.
Leucine – לאוצין: 0.082 גרם.
Lysine – ליזין: 0.054 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.017 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.046 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 0.048 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 0.016 גרם.
Valine – ולין: 0.066 גרם.
Arginine – ארגינין: 0.060 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.029 גרם.
Alanine – אלאנין: 0.078 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 0.220 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 0.265 גרם.
Glycine – גליצין: 0.090 גרם.
Proline – פרולין: 0.111 גרם.
Serine – סרין: 0.062 גרם.
 
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
 
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי צ’יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
 
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע: 09421, Dates, medjool
קישור מידע ציון חלבון: Dates, medjool