שאלה
מי יודע כמה חלבון יש בחיטה, כמה חלבונים יש בחיטה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת??תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בחיטה, כמה חלבונים יש בחיטה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
בחיטה מבושלת יש 2.00 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בחיטה מהווה כ-%12.9 מסה"כ הקלוריות שיש ב100 גרם חיטה.
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של חיטה מבושלת במים:
1 כוס חיטה (במשקל 242 גרם): 4.84 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם חיטה מהווה כ-%4 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם חיטה:
Tryptophan – טריפטופן: גרם.
Threonine – תראונין: גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: גרם.
Leucine – לאוצין: גרם.
Lysine – ליזין: גרם.
Methionine – מתיונין: גרם.
Cystine – ציסטאין: גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: גרם.
Tyrosine – טירוזין: גרם.
Valine – ולין: גרם.
Arginine – ארגינין: גרם.
Histidine – היסטידין: גרם.
Alanine – אלאנין: גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: גרם.
Glycine – גליצין: גרם.
Proline – פרולין: גרם.
Serine – סרין: גרם.
מקורות מזון שהם מקורות טובים לחלבונים מכילים לא רק כמות רבה של חלבון. אלא, גם חלבון באיכות גבוהה.
אחת השיטות לבדוק את איכות החלבונים במזון היא שיטה המבוססת על בסיס התאמת הרכב חומצות האמינו שבמזון והשוואתו להרכב חומצות האמינו שגופנו צריך.
לפי מידת התאמת חומצות האמינו נקבע כי מזון בעל ציון איכות של 100 או יותרהוא שלם ואיכותי.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי צ'יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה