שאלה
מי יודע כמה חלבון יש בבשר, כמה חלבונים יש בבשר? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת??
תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בבשר, כמה חלבונים יש בבשר? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
בבשר בקר טחון ומבושל יש 25.93 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בבשר בקר מהווה כ-%41.4 מסה"כ הקלוריות שיש ב100 גרם בשר.
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של בשר בקר רזה (15% שומן) ומבושל:
1 קציצת בשר בקר במשקל 77 גרם (את הקציצה מכינים מ113 גרם בשר טרי): 19.97 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם בשר מהווה כ-%51.8 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון הבשר הוא: 73.
ציון איכות של 100 או יותר מציין שהחלבון בבשר הוא שלם.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם בשר:
- Tryptophan – טריפטופן: 0.094 גרם.
- Threonine – תראונין: 0.720 גרם.
- Isoleucine – איזולאוצין: 0.822 גרם.
- Leucine – לאוצין: 1.450 גרם.
- Lysine – ליזין: 1.540 גרם.
- Methionine – מתיונין: 0.478 גרם.
- Cystine – ציסטאין: 0.191 גרם.
- Phenylalanine – פנילאלנין: 0.725 גרם.
- Tyrosine – טירוזין: 0.572 גרם.
- Valine – ולין: 0.914 גרם.
- Arginine – ארגינין: 1.210 גרם.
- Histidine – היסטידין: 0.604 גרם.
- Alanine – אלאנין: 1.165 גרם.
- Aspartic acid – חומצה אספרטית: 1.674 גרם.
- Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 2.788 גרם.
- Glycine – גליצין: 1.262 גרם.
- Proline – פרולין: 0.948 גרם.
- Serine – סרין: 0.744 גרם.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
- פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
- זרעי ציה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
- טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
- גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
- קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
- תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
- ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
- זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
- אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
- אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
- שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
- זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
- עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
- אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע: 23568, Beef, ground, 85% lean meat / 15% fat, patty, cooked, broiled
קישור מידע: Beef, ground, 85% lean meat / 15% fat, patty, cooked, broiled